Solkreds

Lydinstallation til Dodekalitten – Wayne Siegel, komponist

Solkreds er en permanent lydinstallation skabt til kunstprojektet Dodekalitten ved Kragenæs på Lolland. Der er mere tale om et system end et stykke musik i traditionel forstand. Solkreds er et “work in progress” som er under udvikling. Værkets første version – Solkreds 1 – blev opstillet i oktober 2018.

Solkreds 1 skabes løbende af et computerprogram. Lyden afspilles gennem fire højttalere gravet ned i jorden ved skulpturerne. Værket er skiftevis aktiv og stille. Oftest vil værket være aktivt 5 – 10 minutter ad gangen og stille 2 – 5 minutter ad gangen, men varighederne er uforudsigelige og skiftende. Lyden består af 12 elektroniske stemmer, 3 i hver af de fire højttalere. De 12 stemmer har hver sit forløb men de forholder sig også til hinanden og danner skiftende harmonier. Stemningen kan være alt fra rolig til barsk. Harmonierne udvikler sig langsomt over tid uden gentagelser. Inspirationen kommer fra naturen, som kan være både smuk og barsk og alt derimellem. Dodekalittens skulpturer danner et åbent værk som kan fortolkes og opleves på mange forskellige måder. Idéen med Solkreds 1 er at skabe gradvist skiftende lydkulisser til skulpturerne.

Solkreds 1 begynder at spille hver dag ved solopgang og stopper ved solnedgang. Tidevandet i Kragenæs havn er med til at påvirke værkets aktivitet. Computersystemet benytter data om solopgang, solnedgang og tidevandet til at styre de musikalske processer. Om sommeren vil værket således kunne høres fra meget tidligt om morgenen til sent om aftenen. Lydniveauet vil dog altid være lavt før kl. 7.30 og efter kl. 21.30.